Merhaba, Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen Manş’ı solo ya da bayrak takımı şeklinde yüzerek geçmeyi hayal ediyorsunuz. Ya da en azından “Manş’a nasıl gidiliyor?” diye merak ediyorsunuz. 4 kadından oluşan 4ForBlue takımı ile, 9 Temmuz 2015 tarihinde saat 12:52de başlayıp 17 saat 52 dakika sonra 10 temmuz sabah 6:44’te geçişimizi tamamladık. Geçiş sırasında ve çok öncesindeki hazırlıklar aşamasında yaşadıklarımızı bizden sonra bu hayali gerçekleştirmek isteyenlere kolaylık olması açısından ve naçizane öğrendiklerimi ve tecrübelerimi aktarabilmek için kaleme aldım. Burada anlatacaklarım daha çok takım geçişine yönelik. Ancak başlangıçta en elzem olan tekne ve kaptan bulma, geçişi onaylayacak kuruluşlara kayıt işi olmak üzere, solo geçmek isteyenler de okumaya değer birşeyler bulabilecekler.
Geçişimizle ilgili anılarımı ve hissettiklerimi bir başka yazıda kaleme aldım: 4ForBlue ile Manş Kanalı’nı yüzerek geçmek
Manş’ı yüzerek geçmeyi planlıyorsanız:
- 16 derece ve daha soğuk suda sadece mayo, bone ve gözlükle, başka hiçbir koruyucu olmadan yüzebilir miyim? Ya da daha doğrusu soğuk suda yüzmek istiyor muyum?
- Deniz analarının yoğun olduğu bir denizde panik olmadan yüzebilecek miyim?
- Gece karanlıkta yüzmek istiyor muyum?
sorularını zaten kendinize daha önce sorduğunuzu ve olumlu yanıt verdiğinizi farz ediyorum. Eğer bu sorulara yanıtınız “evet” değilse zaten Manş Kanalı’nı yüzerek geçmek size uygun değil. Göcek, Fethiye, Bodrum, Datça mis gibi sizi beklerken yıllık izninizi Manş’ta harcamayın.
Tarihçe ve istatistik:
Manş geçişi hakkında önerilere başlamadan önce bilmeye değer olduğunu düşündüğüm bir kaç nokta paylaşacağım:
- Biz Türkiye’de Fransızlar gibi Manş olarak adlandırıyoruz ama İngilizler ‘English Channel’ denmesini tercih ediyorlar. ”English Channel’ ilk kez 1875’te Kaptan Matthew Webb tarafından 21 saat 45 dakikada yüzerek geçilmiş.
- 2014 yılı istatistiklerine göre Manş Denizi’nde bugüne kadar bugüne kadar 1.426 kişi 1.903 solo geçiş, 5.873 kişi 1.183 takım geçişi gerçekleştirmiş. Hem solo hem takım, tüm yüzücülerin %63,8’i erkek. http://www.dover.uk.com/channelswimming/stats.php
- Murat Güler 16 Ağustos 1954’te Manş’ı solo geçen ilk Türk’tür. Manş’ı solo yüzerek geçen ilk Türk kadını ise 1979’da Nesrin Olgun olmuş.
- Manş Denizi geçişlerini organize eden iki kuruluş var. 1927’de geçiş sürelerini tutmak ve geçiş iddialarının doğruluğunu denetlemek için Channel Swimming Association (CSA) kurulmuş. 1999’da ise yola 2 ayrı organizasyon olarak Channel Swimming Association ve Channel Swimming and Piloting Federation (CSPF) şeklinde devam etmişler. Bugün her iki kurululş da Manş geçişlerini denetleme ve onaylama yetkisine sahip. https://en.wikipedia.org/wiki/English_Channel
- Geçiş sezonu genellikle Haziran Sonundan Ekim başına kadar devam ediyor. Bugüne kadar geçiş mevsiminde en erken yüzüşü aynı zamanda 32 solo geçişle “King of the Channel” ünvanına sahip olan CS&PF’in onursal başkanlığını yürüten Kevin Murphy’de: 29 Mayıs 1990. Sezonun en geç geçişi ise 28 Ekim 1979’da Michael Read’e ait. http://cspf.co.uk/solo-swims-statistics-2
Takım geçişi nasıl oluyor? Takımda kaç kişi olmalı?
- Takım geçişleri bayrak yarışı mantığı ile yapılıyor. Yüzücülerin sıraları gözlemciye bildiriliyor ve bir daha bu sıra ne olursa olsun asla bozulmuyor.
- Her yüzücü birer saat yüzüyor. Kaptanın siren çalması ile sıradaki suya atlayana kadar önceki yüzücü yüzmeye devam ediyor.
- 2-8 kişilik takımlar kabuk ediliyor. 6 kişilik takım ‘standart takım’, diğerleri ‘özel kategori’ kabul ediliyor. En çok 6 kişilik takımlar olmuş bugüne kadar.
Biz 4 kişilik bir takımla oldukça cesur bir girişimde bulunduk. Ortalama 17 saat süren bir geçişte 6 kişilik takımda ikişer ve üçer kez sıra gelecek. Ancak 4 kişilik takımda bu dörder ve beşer kez oluyor. Dalgalarla mücadele ile yorulan, soğuk denizde yüzme sonrası yeterince ısınma fırsatı bulamayan bedeniniz tekrar tekrar aynı mücadeleye atılıyor ve her seferinde daha yorgun oluyor. Bunları hesaba katmak önemli
Tekne nasıl bulunur?
- Manş’ı yüzerek geçmenize yardımcı olmaya yetkili, CSA ve CS&PFkuruluşlarına kayıtlı toplam 13 kaptan var. CS&PF kaptanlarına (6 kaptan): http://cspf.co.uk/pilots adresinden, CSA kaptanlarına (7 kaptan) http://www.channelswimmingassociation.com/pilots/ adresinden ulaşabilirsiniz.
- Kısıtlı bir sürede sadece 13 kaptan hizmet verdiği için rezervasyonlar çok çabuk dolabiliyor. Bu nedenle 1-2 yıl önceden tekne kiralama işinin halledilmesi gerekiyor.
- Verdiğim adreslerde tüm kaptanların tek tek email adresine ulaşıyorsunuz ve hepsine tek tek mail atıyorsunuz.
- Kaptanlar email ile geri dönerek size gel-git dönemleri ve 1’den 4’e kadar o gelgit döneminde kaçıncı sırada olduğunuzu gösterene boş rezervasyon dönemlerini yazıyorlar. Örneğin: “Kaptan James Willi, 9-14 Temmuz , sıra 2” gibi…Siz de uygun bulduğunuzu seçip yaklaşık 250 pound olan kaporoyu gönderip rezervasyonunuzu yapmış oluyorsunuz.
CS&PF mi yoksa CSA mı?
“Hangi kuruluşla geçeyim?” “CS&PF mi yoksa CSA mı?” diye düşünebilirsiniz. Burada kuruluştan daha önemli olan noktalar teknenizin fiziki şartları, tarih ve yüzme sıranız.
Teknenin özellikleri nasıl olmalı?
- Özellikle takım olarak yüzeceklerde sırasını bekleyenlerin giyinip soyunma-ısınma ihtiyaçları için kapalı alan olması ve bu alanı kullanmanıza kaptanın izin vermesi
- Takımdan ya da sizi destekleyenlerden deniz tutması yaşayan olursa dinlenebilecekleri bir kamara olması
- Sıcak su ısıtabilme imkanı (sıcak çay ve çikolata ısınmaya çalışırken ilaç gibi geliyor)
- Telefonunuzu şarj edebilme imkanı
- Tuvaletinin olması özellikle takım yüzüşü için kritik
Tarih ve yüzme sırasında dikkat edilecekler:
- Tarih seçerken iş durumunuz dışında deniz sıcaklıkları da önemli olabilir. Genellikle yüzme sezonunda 14-18 C oluyor. Temmuz soğuk başlayıp Ağustos daha güzel ısınmış oluyor. Eylülde hava hızlı soğursa deniz de hızla soğuyabiliyor. Ayrıca Eylül’de geceler daha uzun sürdüğünden karanlıkta yüzdüğünüz saatler uzayabilir. http://www.channelswimmingassociation.com/faq/
- Kaptanınız sizinle beraber toplam 4 kişiye (ya da takıma) 5 günlük bir zaman dilimi tahsis etti. Hava ve deniz şartları uygun olduğunda ilk sıradan başlayarak geçişler yapılacak. Sıranın başında olmak size ayrılan zaman diliminde geçiş yapabilme olasılığını arttırıyor. Eğer hava ve deniz koşulları izin vermezse yüzemeden Dover’den ayrılmak zorunda kalabilirsiniz.
Tekneyi seçtim kaporoyu gönderdim. Sırada ne var?
- Kaptan kaporoyu aldıktan sonra size bir kontrat gönderiyor. Kontratı imzalayıp kaptana gönderiyorsunuz ve 31 Aralık’a kadar tekne ücretinin yarısını kaptana transfer ediyorsunuz.Son anı beklemeden bir an önce ödemeyi yapıp ayrıca hemen tekne kontratını kaptana göndermenizi öneririm. Böylece kafanız daha rahat eder. Tekne ücretinin diğer yarısını tekne hareket etmeden nakit olarak kaptana vermeniz ya da öncesinde transfer etmeniz isteniyor.
- Kontratınız kaptanın eline uşatıktan sonra kaptan anlaşmalı olduğu kuruluşa sizinle kontrat imzaladığını haber veriyor.
- Ocak ayı başında CS&PF ya da CSA ‘dan imzalayıp doldurmanız gereken evraklar geliyor:
- Tıbbi değerlendirme formu: Hekiminiz Manş’ı yüzerek geçmeye bir engeliniz olup olmadığını anlamak için sizi muayene ediyor ve formu dolduruyor. Eksiksiz olmasına dikkat edin. Bu konuda haklı olarak çok hassaslar. İstenen her bilginin karşılığı olsun
- CS&PF ya da CSA kayıt ve başvuru formu: Kaptanınızın bağlı olduğu kuruluşla yüzebilmeniz için o kuruluşa bir üyelik kaydınız olması gerekiyor.Solo ya da takım yüzme başvuru formunu dolduruyorsunuz.
- 16 derece ve daha soğuk suda yüzebilirlik belgesi formu
- 30 Nisan’a kadar evrakları tamamlayıp kendilerine posta ile ulaştırıyorsunuz ve CS&PF ya da CSA üyelik kayıt ücretini hesaplarına transfer ediyorsunuz. Burada bir kafa karışıklığı yaşanabilir: CS&PF/CSA kayıt ve başvuru ücreti ile kaptana yaptığınız ödeme farklı ödemeler. Birbiri ile ilişkili değil.
16 C veya daha soğuk suda yüzebilirlik belgesi nasıl alınır?
Bir yüzme antrenöründen takım yüzüşleri için 2 saat, solo geçiş için 6 saat 16 derece ve daha soğuk suda yüzebildiğinizi gösterir belgeyi almanız gerekiyor. Soğuk suda yüzmek hipotermi riski (yani vücut ısısının uzun süre soğuğa maruz kalma nedeni ile anormal olarak düşmesi http://dailynews.openwaterswimming.com/2013/04/mount-everest-vs-english-channel-which.html) nedeniyle ciddiye alınmalı ve mutlaka öncesinde yeterli sayıda ve kalitede soğuk su antrenmanı yapılarak soğuk suya uyum sağlanmalı. Geçişten önceki kış sezonu bu antrenmanlara önem verilmeli. Biz 4ForBlue ekibi olarak kış antrenmanlarımızı İzmir’de ve Bozcaada’da yaptık. Soğuk suda yüzebilirlik belgemizi Oceans Seven adlı zorlu parkuru tamamlayan 6 kişiden bir olan İngiliz antrenör Adam Walker‘dan aldık. Kendisi bu yıl ayrıca Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nın onur konuğu. Malta’da Mart 2015’te düzenlediği Ocean Walker kampında kendisinden açık deniz yüzme teknikleri eğitimi aldığımız kursun sonunda yapılan testle bu belgeye hak kazandık. Ocean Walker Swim Camps
Tüm evraklar ve teknenin 2. ödemesi hariç ödemeler tamamlandı ise:
Bayağı ciddi bir ilerleme kaydettiniz tebrikler. Antrenmanlara devam.
Dover’e ne zaman gitmeli?
Uçak biletinizi geçiş periodunuzdan 3-4 gün önce Dover’de olacak ve periyodun bitiminden bir gün sonra dönecek şekilde almanız uygun olur. Dönüş biletinizin tarihi açık olsun. Erken ya da geç geçme durumlarında kolaylık sağlar.
Dover’de nerede kalınır?
Biz, sahibi Pete’in kendisinin de Manş yüzücüsü olduğu Hubert House pansiyonunda kaldık.
Yüzücülerin antrenman yaptığı marinaya çok uzak değil, yürüme mesafesinde. Pete yüzücülerle özellikle ilgileniyor ve yardımcı oluyor.
Örneğin kimseden alamayacağımız önemli bir bilgiyi Pete’ten aldık: Yüzücülerin antrenman yaptığı marinanın karşılıklı sol ve sağ iki duvarında bilmeseniz dikkat etmeyeceğiniz ve farketmeyebileceğiniz 2 şer tane dikey beyaz çizgi var. Bu beyaz çizgilerin arasındaki izafi hattı geçip açılmamanız can güvenliğiniz açısından önemli.
Hubert House dışında tam yüzücülerin antrenman yaptığı marinada önerebileceğim 2 otel var: Best Western Dover Marina Hotel ve Premier Inn
Dover’e nasıl gelinir?
Trenle, otobüsle ya da en rahatı taksi ile gelinebilir.
Otobüs tecrübem yok. Ama yavaş olduğu söyleniyor.
Trenle gitmek isterseniz. Heathrow havaalanından Şehir merkezine giden metroya binip. St Pacras durağında inmeniz ve buradan Dover trenine binmeniz gerekiyor.
Tren ücretleri değişken ve pahalı. Takımsanız taksi daha makul olabilir. Londra-Dover 4 kişilk taksi ücreti 130 Pound. Takım olarak bavullarınız çoksa sığmayabilirsiniz, 6 kişilik taksi ise 220 Pound.
Dover’e geldiniz. İlk yapılacaklar:
- Odanıza yerleşin.
- Kaptanı aramak için yaklaşık 5 Pounda ucuz bir telefon ve 10 pounda kontör alın.
- Kaptanı arayıp Dover’e geldiğinizi haber verin. Muhtemelen her akşam kendisini belli bir saatte aramanızı isteyecektir.
- Teknede gerekecek erzak alışverişine çıkın.
Tekne için erzak alışverişi:
- Kişi başı 5 lt su
- Sandviç
- Jelibon
- Instant noodle
- Çay
- Sıcak çikolata
- Kullanıyorsanız ve alışıksanız enerji içecekleri (Daha önce denemediyseniz sizde yapacağı etkileri bilmediğinizden kullanmamanızı öneririm. Mide bulantısı yaşayabilirsiniz).
- Tuvalet kağıdı
- Islak mendil
- Battal boy çöp poşeti
- 15-20 ltlik büyük şeffaf plastik kutular (erzakların ve giysilerin teknede dalgalı denizde yerli yerinde durmasını sağlar)
Tekne için Dover’e gelmeden yanınızda getirmeniz gerekenler:
- Yeterli sayıda kuru mayo
- Silikon bone
- Rahat ettiğiniz açık deniz yüzme gözlüğü
- Bornoz
- Swim parka
- Kuru havlular
- Kışlık rüzgar ve su geçirmeyen mont
- Teknede kaymayan ve su geçitmeyen spor ayakkabı
- Kayak pantolonu (çok üşüyenler için)
- Uyku tulumu
- Taşıt tutması ve bulantıya karşı ilaçlar (Burada ilaç adı önermem tıbbi ve hukuki nedenlerle mümkün değil, ancak böyle bir maceraya atılmayı planlıyorsanız mutlaka doktorunuzla önceden görüşün. Farklı ilaçların bünyenizde yapacağı etki ve yan etkileri önceden gözlemlemek için karada ve mümkünse teknede deneyin. Tekneye bindiğinizde doz içinde olmanız önemli. O nedenle hareket saatinden en az 4 mümkünse 6 saat önce ilacınızı almış olun).
- Yün bere
- Eldiven
- Kalın çorap
- Kaymayan ayakkabı
- İçi müflonlu plastik terlik 🙂
- Flip-flop
- Polar
- Atkı
- Telefonunuzda takım olarak seveceğiniz bir play list
- Sırt çantası
- Yüzücüye kalan yüzme süresinin yazılacağı bir beyaz tahta ve kalem
- Gece yüzerken farkedilebilmek için bele ve gözlük lastiğine takılacak yanıp sönen ışık (bunları bize pansiyon sahibimiz Pete biz oraya varmadan temin etti. Tekne kaptanınızla önceden konuşursanız o da sizin için ayarlayabilir. Ayrıca haftasonları Marinada yüzücüleri çalıştıran Freeda Streeter’dan da alabilirsiniz. Ama o kadar bekleyip şansa bırakmayın derim).
Teknede kimler olmalı?
Sponsorumuz TeknoSA da geçiş sırasında teknede bizlerle beraber olacaktı. Çok istemelerine rağmen geçiş tarihimizin belirsizliği nedeniyle bunun mümkün olamamasına rağmen manevi desteklerini her an yanımızda hissettik.
Teknede
- Fotoğraf ve video çekiminden sorumlu olacak
- Denizdeki yüzücüyü motive edecek
- Yüzücüye kalan süresini beyaz tahtaya yazacak
- Denize girmek üzere hazırlanan yüzücüyü vazelinleyecek
- Denizden çıkanın soyunup kuru mayo ve giysilerini giyinmesine yardım edecek
- Deniz tutanların ilaçlarını verecek
- Beslenme ve sıvı alımı ihtiyaçlarına yardımcı olacak
en az 2 kişi gerekiyor. Destek ekibi olmadan, sadece dördümüz inanılmaz bir özveri ve sevgiyle birbirimize destek olduk. Yukarıda saydıklarımı yapmanın dışında, şiddetli kusmaya rağmen başarılı bir şekilde soğuk-gece-rüzgar-deniz anası demeden yüzme sıralarımızı tamamladık. O mücadelede gerçek takım ruhunu bu şekilde ortaya koyduğumuzu düşünüyorum. Sevgili kızkardeşimlerim Sinem Tüzer, Seda Kansuk ve Günışığı Ceren Cansızoğlu’na takım olmanın ne demek olduğunu çok zor koşullarda bana deneyimlettirdikleri için şükranlarımı sunuyorum. Umarım bizim deneyimlerimiz sizlerin Manş projelerine ışık tutar.
Kadınları yaşamın her alanında destekleyen sponsorumuz TeknoSA ailesine Manş geçişi öncesi bir yıllık hazırlık süreci, Malta Adam Walker Açık Deniz Kampı ve Manş geçişi sırasında verdiği destek için şükranlarımızı sunuyoruz.